Skip to main content


Homeopathische geneesmiddelen

In principe zijn er duizenden verschillende homeopathische geneesmiddelen. Om een keuze te kunnen maken uit al die middelen maakt de dierenarts gebruik van uw informatie over het dier en haar kennis van de homeopathie en homeopathische geneesmiddelen.
 
De grondstoffen voor homeopathische geneesmiddelen zijn voor het grootste deel afkomstig van planten, daarnaast worden mineralen, chemische en dierlijke producten gebruikt. In principe is van iedere denkbare stof een homeopathisch geneesmiddel te maken. Door de speciale bereidingswijze van de homeopathie het potentieren, dat wil zeggen gelijktijdig schudden & verdunnen, komt de geneeskrachtige werking van de grondstof vrij en ontstaat er een homeopathisch geneesmiddel. Hoe meer je potentieert des te krachtiger wordt de werking. Dit komt doordat de hoeveelheid energie in de oplossing toeneemt. Deze energie is nodig om de verstoring bij het dier op energetisch niveau te behandelen.

Van homeopathische geneesmiddelen zijn verschillende potenties verkrijgbaar: D-potenties, C-potenties, k-potenties en LM –potenties. Per dier wordt de meest geschikte potentie gekozen.

Naast homeopathische geneesmiddelen gemaakt van 1 grondstof (= unitair) zijn er ook samengestelde (= complex) preparaten waar meerdere homeopathische grondstoffen in zitten. Er wordt hierbij gewerkt met lage potenties. Deze preparaten worden met name gebruikt in de klinische homeopathie, waarbij alleen gekeken wordt naar de klacht van het dier en niet naar het geheel. Ook veel zelfzorg middelen vallen onder deze categorie. Deze vorm van homeopathie kan heel goed werken, maar is een minder diepgaande vorm van homeopathie.

Beginverergering
Veel mensen denken dat er bij homeopathie altijd eerst een verergering van de klachten moet optreden. Dat is niet waar. Als het dier het goede homeopathische middel krijgt, maar niet helemaal de goede potentie, kan het lichaam hierop reageren door in eerste instantie de klachten te laten toenemen. Dit noemt men de homeopathische beginverergering. Als dit gebeurt is het altijd binnen 1 dag na gebruik van het middel en het gaat ook vanzelf weer over. Wel is het verstandig om in zo’n geval even contact op te nemen met de dierenarts.

Homeopathische geneesmiddelen